EN

Dietní opatření při onemocnění ledvin

Při snížené funkci ledvin, při hyperurikémii (vysoké kyselině močové) až dně, při oxalurii, při močových kamenech

NÍZKOBÍLKOVINNÁ DIETA

  • je součástí léčebného postupu u pacientů s chronickým selháváním funkce ledvin
  • zpomaluje pokles funkce ledvin
  • snaha snížit bílkoviny na polovinu, preferujeme živočišné bílkoviny
  • výhodou je i snížení příjmu fosfátů

Doporučení pro příjem bílkovin se liší podle úrovně ledvinné funkce.

Přesné doporučení Vám řekne Váš lékař.

CKD 2-3 lehká až střední nedostatečnost (GF nad 0,5 ml/s) – snížení příjmu bílkovin na 0,8 g/kg/den

CKD 4 těžká nedostatečnost (GF pod 0,5 ml/s)- snížení příjmu bílkovin na 0,6 g/kg/den

Zdrojem bílkovin jsou především červené i bílé maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, brambory, obiloviny a luštěniny. Aby tělo při omezení bílkovin ve stravě nestrádalo, je třeba volit bílkoviny kvalitní, plnohodnotné, zejména bílkoviny živočišného původu, které jsou svým složením našemu tělu bližší než rostlinné, a tak je tělo umí lépe využít..

Rostlinné bílkoviny naše tělo lépe využije, pokud se jednom jídle kombinuje více zdrojů bílkovin, např. rýže s kukuřicí či luštěniny s rýží (doplní se tak mezi sebou spektrum aminokyselin tak, aby se to přiblížilo potřebám látkové přeměny).

plnohodnotné bílkoviny – maso, vejce, mléko, brambory – obsahují aminokyseliny (základní jednotky proteinů a bílkovin) ve správném množství a poměru. Měly by být zastoupeny v celkovém množství přijatých bílkovin z 1/2 až z 2/3.

neplnohodnotné bílkoviny – mouka, pečivo, luštěniny, oříšky

Doporučujeme např. jen 4x týdně malý kousek masa a omezení vajec a tvrdých sýrů. Mezi červeným a bílým masem není co do obsahu bílkovin velký rozdíl. Tučné maso obsahuje více energie a méně bílkovin. K zajištění dostatku energie při omezení bílkovin je potřeba jíst více příloh a omáček, velmi dobré jsou brambory, z těstovin jsou vhodnější bezvaječné.

Maso

  • poloviční dávky, při přísnějším režimu jen 3-4x týdně
  • uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli
  • vhodné je zařadit sladkovodní ryby

Mléko

  • nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné a to jednou za den. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.

Mléčné výrobky

  • jogurt bílý i ovocný, termix – můžeme zařadit na snídani
  • tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé… Ostatní druhy sýrů vylučujeme

Sacharidové potraviny

  • cukr, med bez omezení
  • pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
  • příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku…
  • mouka nízkobílkovinná
  • ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice

Vejce

  • 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě

Tuky

  • živočišné – máslo
  • rostlinné – oleje

Ovoce a zelenina

  • neomezený výběr – pokud není potřeba omezit draslík

Koření

  • ne ostré, dráždivé koření

Nedoporučované potraviny

  • Všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol.
Dieta při močových kamenech

(zpracováno dle IKEMových doporučení nutriční terapeutky Olgy Mengerové)

OBECNĚ:

Úprava výživy při močových kamenech se řídí těmito zásadami:

Strava nesmí být dráždivá, omezujeme koření, zejména pepř, papriku, nové koření, tymián, muškátový oříšek apod. Nepodáváme ani pikantní lahůdkářská jídla, jako jsou očka, rybí saláty, zavináče, sardelky, pikantní paštiky, saláty. Omezujeme příjem uzenin, protože jsou značně kořeněné.

Denní příjem tekutin zvyšujeme asi na 2l denně. Nevhodná je silná černá káva, kakao, silný černý čaj a alkohol.

I při močových kamenech je třeba bojovat proti infekci. Jednou cestou k tomu je zajištění střídavě kyselé a zásadité reakce moči.

Vzhledem k potřebě pravidelného vyprazdňování střev je vhodná strava s vyšším obsahem vlákniny (celulózy), tj. zejména zelenina a ovoce v celkové denní dávce 200-300g

NAVÍC u kamenů ze solí KYSELINY MOČOVÉ:

  • Omezit potraviny s vyšším obsahem solí kyseliny močové, tzv. purinů. Poněvadž puriny jsou obsaženy v každém mase, nahrazuje se bílkovina masa jinými potravinami, které mají přibližně stejnou bílkovinnou hodnotu. Jsou to: tvaroh, sýry, vejce, větší dávky mléka. S výhodou se používá též bílkovin v rostlinných potravinách (mouka, pečivo).
  • Z kuchyňské úpravy se vylučují masové vývary, masa smažená, pečená, pikantní jídla. Nejvhodnější úpravou masa je vaření (vývar nepoužíváme!), popřípadě dušení, bez předchozího opékání.
  • Protože tito nemocní mají zpravidla sklon k otylosti, má být jejich strava méně vydatná.
  • Nápoje vhodné pro tuto dietu: čaj šípkový, z jahodového listí, z lipového květu, z přesličky, mléko, podmáslí, některé minerální vody – Bílinská, Korunní, Mattoniho kyselka, Klášterecká kyselka, Amandka, Poděbradka, Mlýnský pramen a Vřídlo.

NAVÍC u kamenů ze solí KYSELINY ŠŤAVELOVÉ:

  • Z diety se vylučují potraviny, obsahující větší množství kyseliny šťavelové. Je to zejména kakao a čokoláda, špenát, reveň, fíky, červená řepa a fazole. Méně časté má být i podávání brambor (3-4x týdne)Brambory sice neobsahují velké množství kyseliny šťavelové, ale poněvadž se konzumují v poměrně velkých dávkách a často, stoupá tak značně její příjem.
  • Kuchyňská úprava pokrmů je normální – dovoleny jsou všechny úpravy, jako pečení, smažení, dušení, vaření v páře, v tlakovém hrnci, v mikrovlnné troubě atd.
  • Množství ani vydatnost stravy není třeba omezovat, protože tito nemocní zpravidla nemívají sklon k otylosti.
  • Nápoje vhodné pro tuto dietu: čaj šípkový, z lipového květu, z černého bezu, z jeřabin. Občas se mohou podávat minerální vody – Rudolfka, Ida, Excelsior, Santovka, atd.

Potraviny působící kyselou reakci moči:

Silně působící Slabě působící
maso šunka
vnitřnosti vejce
sleď máslo
mořské ryby luštěniny
uzeniny sádlo
vývary z masa štika
obilniny úhoř
ovesné vločky čokoláda
rýže růžičková kapusta
těstoviny zelený hrášek
moučníky brusinky
tvaroh rybíz
sýry sušené švestky
ořechy pivo
víno

Potraviny působící zásaditou reakci moči:

Silně působící Slabě působící
mléko brambory
cukr kedlubny
čaj okurky
rajčata ředkvičky
celer chřest
červená řepa zelí
špenát kapusta
mrkev květák
hlávkový salát jablka
fíky hrušky
rozinky třešně
pomeranče banány
sušené meruňky křen
mák

Potraviny s vyšším obsahem purinových látek

Ve 100g potraviny mg Ve 100g potraviny mg
slaneček 790 pstruh 56
sardinky v oleji 540 kapr 54
brzlík 400 vepřové, telecí maso 48
slezina 104 hrách 45
játra 95 fazole 44
ledvinky 80 mozeček 40
koňské maso 80 hovězí maso 40
holoubě 80 kuře 40
zelený hrášek 80 ovesné vločky 30
čočka 70 kakaový prášek 1900

Potraviny s vyšším obsahem kyseliny šťavelové

Ve 100g potraviny mg Ve 100g potraviny mg
mák 1,62 mrkev 0,03
špenát 0,89 cibule 0,02
reveň 0,52 zelené papriky 0,02
kakao 0,45 pomerančová šťáva 0,02
mandle 0,41 rybíz 0,02
fiky 0,32 hroznové víno 0,02
červená řepa 0,14 jahody 0,02
meruňky 0,11 kapusta 0,01
angrešt 0,09 ostružiny 0,01
celer 0,06 borůvky 0,01
fazolové lusky 0,03
Dieta při hyperurikémii (vysoké kyselině močové) až dně

Dietní léčba se řídí těmito zásadami:

  • Strava nesmí být dráždivá, omezujeme koření, zejména pepř, papriku, nové koření, tymián, muškátový oříšek apod. Nepodáváme ani pikantní lahůdkářská jídla, jako jsou očka, rybí saláty, zavináče, sardelky, pikantní paštiky, saláty. Omezujeme příjem uzenin, protože jsou značně kořeněné.
  • Omezit potraviny s vyšším obsahem solí kyseliny močové, tzv. purinů. Poněvadž puriny jsou obsaženy v každém mase, nahrazuje se bílkovina masa jinými potravinami, které mají přibližně stejnou bílkovinnou hodnotu. Jsou to: tvaroh, sýry, vejce, větší dávky mléka. S výhodou se používá též bílkovin v rostlinných potravinách (mouka, pečivo).
  • Z kuchyňské úpravy se vylučují masové vývary, masa smažená, pečená, pikantní jídla. Nejvhodnější úpravou masa je vaření (vývar nepoužíváme!), popřípadě dušení, bez předchozího opékání.
  • Denní příjem tekutin zvyšujeme asi na 2l denně. Nevhodná je silná černá káva, kakao, silný černý čaj a alkohol.
  • Nápoje vhodné pro tuto dietu: čaj šípkový, z jahodového listí, z lipového květu, z přesličky, mléko, podmáslí, některé minerální vody – Bílinská, Korunní, Mattoniho kyselka, Poděbradka..
  • Vzhledem k potřebě pravidelného vyprazdňování střev je vhodná strava s vyšším obsahem vlákniny (celulózy), tj. zejména zelenina a ovoce v celkové denní dávce 200-300g
  • Protože tito nemocní mají zpravidla sklon k otylosti, má být jejich strava méně vydatná.

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

  • vnitřnosti
  • masa z mladých zvířat
  • nakládaná masa
  • masové extrakty, silné vývary
  • mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček
  • olejovky, sardelky, očka
  • hrách, čočka, fazole
  • tučné uzeniny
  • plísňové a tučné uzené sýry
  • špenát, zelený hrášek
  • čokoláda, silné kakao, silný čaj
  • ostrá koření, horčice, sojová om., křen, česnek, worcester

POTRAVINY V OMEZENÉM MONOŽSTVÍ:

  • masa z odrostlých zvířat – libové hovězí a vepřové, drůbež
  • sladkovodní ryby
  • vařená šunka v malém množství

DOPORUČENÉ POTRAVINY:

  • zelenina, ovoce, kompoty
  • mléko, mléčné výrobky, netučné sýry, vejce (kromě smažených)
  • rýže, brambory, kukuřice, moučné pokrmy, pečivo bílé a tmavé
  • rostlinné tuky, oleje, máslo
  • čaj, káva s mlékem, med, džemy
  • koření – petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka, Vegeta (malé množství)

Potraviny s vyšším obsahem purinových látek

Ve 100g potraviny mg Ve 100g potraviny mg
slaneček 790 pstruh 56
sardinky v oleji 540 kapr 54
brzlík 400 vepřové, telecí maso 48
slezina 104 hrách 45
játra 95 fazole 44
ledvinky 80 mozeček 40
koňské maso 80 hovězí maso 40
holoubě 80 kuře 40
zelený hrášek 80 ovesné vločky 30
čočka 70 kakaový prášek 1900
Dieta při oxalurii

Dieta se řídí těmito zásadami

  • Z diety se vylučují potraviny, obsahující větší množství kyseliny šťavelové. Je to zejména kakao a čokoláda, špenát, reveň, fíky, červená řepa a fazole. Méně časté má být i podávání brambor (3-4x týdne)Brambory sice neobsahují velké množství kyseliny šťavelové, ale poněvadž se konzumují v poměrně velkých dávkách a často, stoupá tak značně její příjem.
  • Kuchyňská úprava pokrmů je normální – dovoleny jsou všechny úpravy, jako pečení, smažení, dušení, vaření v páře, v tlakovém hrnci, v mikrovlnné troubě atd.
  • Množství ani vydatnost stravy není třeba omezovat, protože tito nemocní zpravidla nemívají sklon k otylosti.
  • Denní příjem tekutin zvyšujeme asi na 2l denně.
  • Nápoje vhodné pro tuto dietu: čaj šípkový, z lipového květu, z černého bezu, z jeřabin. Občas se mohou podávat minerální vody – Rudolfka, Ida.

Potraviny s vyšším obsahem kyseliny šťavelové

Ve 100g potraviny mg Ve 100g potraviny mg
mák 1,62 mrkev 0,03
špenát 0,89 cibule 0,02
reveň 0,52 zelené papriky 0,02
kakao 0,45 pomerančová šťáva 0,02
mandle 0,41 rybíz 0,02
fiky 0,32 hroznové víno 0,02
červená řepa 0,14 jahody 0,02
meruňky 0,11 kapusta 0,01
angrešt 0,09 ostružiny 0,01
celer 0,06 borůvky 0,01
fazolové lusky 0,03
© Dial-Nefro, s.r.o. | Vytvořil Pixelfield, s.r.o.